Akne

Akne so kronična kožna bolezen mladostnikov, ki se pojavlja zaradi zamašitve in vnetja žlez lojnic. Akne se lahko pojavijo že pred puberteto in tudi po puberteti. Takrat so vzrok aken hormonske spremembe ali pa prehrambene navadestresličila

Pomembno je, da že starši ali pa sami mladostniki vedo, da je treba pravočasno začeti s pravilno nego. Velja načelo “bolje preprečiti kot zdraviti“. V naši ambulanti se oglasi veliko mladostnikov z napredovanimi stadiji aken. Pri tem zdravljenju pridejo v poštev antibiotiki (A-vitamin derivati v obliki krem ter v obliki kapsul, ki jih predpiše specialist dermatolog pod strogim nadzorom, po doktrini).

Za boljše rezultate je kožo treba negovati v vsakem letnem času drugače. V jesenskem času, ko UV žarki, ki delujejo kot blagi dezinficient popustijo, začnejo ogrci “cveteti”, dermatologi opisujemo kot poslabšanje aken, zato je potrebna poleg skrbne nege velikokrat tudi pomoč dermatologa ter profesionalne nege v kozmetičnem salonu.

V začetnem stadiju, ko so prisotni samo ogrci in mastna koža ter odprte pore je zadostna profesionalna nega v kozmetičnem salonu, medtem ko se pojavijo gnojni izpuščaji, boleči nodusi, včasih tudi ciste pa je potreben nujen pregled pri specialistu dermatologu, ki bo odločil o nadaljnjem zdravljenju. 

Nega aknaste kože

Nega aknaste kože se začne s predpripravo oziroma čiščenjem kože, odstranitvijo makeupa, uporabo vapozona, čemur sledi ekspresija zaprtih, odprtih komedonov. Za piling uprabljamo encimski piling, odvisno od stadija aken tudi diamantni piling, na kar se nanašajo različni kozmetični preparati – ampule, odvisno od problematike ter zaključna maska. Po odstranitvi le te je potreben nanos zaščitne kreme za akne ter zaključek z LED diodamikromoterapijo.

Pri specialnih negah se poleg osnovne nege navezujejo še dodatki, ki se nanašajo v globino po specifičnih potrebah in glede na željo za odpravljanje motečih sprememb na koži in se kombinirajo z različnimi vrstami pilingov, v kombinaciji z aparaturami s katerimi dosežemo zaželjen učinek. Za sprostitev in lepši izgled kože se izvaja tudi limfna drenaža obraza s specialnimi ročnimi masažnimi tehnikami. Po želji in po potrebi vključujemo še virtualno mezoterapijo in različne masaže kot dodatek.

Uspeh

Pri zdravljenju aken smo zelo uspešni, vendar je treba poudariti, da je za dolgoročni uspeh potrebno obojestransko sodelovanje, upoštevanje navodil dermatologa, izvajanje postopkov nege obraza, ki jo izvaja doma in zdrav način življenja. Velikokrat je potrebno nadgraditi domačo nego s profesionalno nego v salonu, ki pa je odvisna od stadija obolenja aknaste kože. 

V kolikor se držite vseh navodil naših strokovnjakov, je zdravljenje gotovo že po mesecu in pol.