Pigmentni madeži

Vsi imamo na koži pigmentna znamenja (nevuse). Lahko so le posamezna ali pa zelo številna, tudi več kot 50. Pigmentna znamenja se lahko pojavijo kjerkoli na koži. Predstavljamo si jih kot temno rjave pike, okrogle ali ovalne oblike, enakomerne barve in gladkih robov. Rjavo obarvanje je posledica prisotnosti melanocitov, to so posebne celice, ki proizvajajo pigment melanin.

Pigmentna znamenja so lahko prisotna na koži že ob rojstvu (prirojeni ali kongenitalni nevusi), večinoma pa se pojavijo v prvih dvajsetih letih življenja, nekatera tudi kasneje. Izpostavitev soncu poveča število pigmentnih znamenj, znamenja postanejo tudi temnejša.

Če se želite znebiti rjavih nepravilnih madežev na koži, vam najprej svetujemo, da opravite pregled pri specialistu dermatologu. Dermatolog opredeli za kašno vrsto pigmentne spremembe gre in na osnovi pregleda skupaj s kozmetičarko pripravi za vas najugodnejši postopek in obliko nege z izbrano kozmetiko. V primeru, da ni primerna za kozmetične storitve se vas napoti na nadaljnjo obravnavo.

Pigmentna znamenja in spremembe na koži preglejujemo z ročnim dermatoskopom Luminis, s katerim lahko zgodaj odkrijemo sumljive kožne spremembe.

Če imate več kot 30 pigmentnih znamenj priporočamo 1 x na leto preventivni pregled znamenj, saj s tem pripomoremo k zgodnjem odkrivanju kožnega raka.